У новому колективному позові, поданому проти Google, стверджується, що компанія «таємно краде все, що коли-небудь створювалося і викладалось в Інтернет сотнями мільйонів американців», щоб навчати свої генеративні ШІ-продукти, такі як чат-бот Google Bard. Про це пише Insider.
У колективному позові, поданому юридичною фірмою Clarkson до Окружного суду Північного округу Каліфорнії проти Google, дочірньої компанії DeepMind та материнської компанії Alphabet, вони звинувачуються в отриманні даних користувачів Інтернет без їхнього відома чи згоди.

«Google взяла всю нашу особисту та професійну інформацію, наші творчі та авторські роботи, наші фотографії та навіть наші електронні листи – практично весь наш цифровий слід для створення своїх ШІ-продуктів, – стверджується у позові. – Роками Google збирає ці дані таємно, без попередження чи згоди будь-кого».

Ці дані включають інформацію, взяту з вебсайтів з доступом по підписці та з вебсайтів, відомих піратськими колекціями книг та творчих робіт, стверджується у позові.

У скарзі також йдеться про оновлення політики конфіденційності Google від 1 липня 2023 р., в якому говориться, що компанія може збирати інформацію, яка є «загальнодоступною в Інтернеті», для навчання своїх моделей штучного інтелекту та створення таких продуктів, як Google Translate, Bard та Cloud AI.

«Google має зрозуміти раз і назавжди: він не володіє Інтернетом, не володіє нашими творчими роботами, не володіє проявами нашої особистості, фотографіями наших сімей та дітей або будь-чим іншим просто тому, що ми ділимось цим в онлайн, – йдеться у позові. – «Загальнодоступний» ніколи не означав вільне використання для будь-яких цілей».

Прізвища та імена позивачів не розкриваються, але відомо, що серед них є автор бестселерів New York Times, шестирічний хлопчик, розробник програмного забезпечення, TikTok-інфлюенсер, актор та кілька інших осіб.

Новий позов було подано приблизно через два тижні після того, як та сама юридична фірма Clarkson подала аналогічну скаргу проти OpenAI, стверджуючи, що компанія викрала «велику кількість особистих даних» і використовувала їх для навчання ChatGPT, включаючи медичні записи та інформацію про дітей.