Стартап у сфері штучного інтелекту Anthropic, який позиціонує себе як розробник більш безпечного типу чат-ботів, випустив нову версію свого ШІ-бота під назвою Claude. Про це пише Bloomberg.

Claude 2 доступний будь-кому в США або Великій Британії на сайті claude.ai, а підприємства можуть отримати доступ до нього через прикладний програмний інтерфейс.

Реліз нової версії відбувся за кілька місяців після того, як Anthropic почала пропонувати попередню версію Claude компаніям, які хотіли додати її до своїх продуктів. Раніше бота тестували кілька компаній, зокрема Quora Inc., яка вбудувала його в додаток Poe, що дозволяє користувачам ставити запитання.

Як і його попередник, Claude 2 побудований на основі великої мовної моделі та може використовуватися для письмових завдань, таких як узагальнення, пошук, відповіді на запитання та кодування. Обидві моделі можуть опрацьовувати великі шматки тексту. Приміром, користувач може попросити бота коротко викласти зміст книги.

Проте, Claude 2 може генерувати довші відповіді, ніж його попередник. За даними компанії, відповіді можуть сягати близько 3 000 слів. Claude 2 також запропонує більш точні відповіді на деякі теми, такі як кодування й математика на рівні початкової школи.

Метою Anthropic було зробити Claude менш вразливим до маніпуляцій, ніж інші чат-боти. Компанія прагне контролювати генерування шкідливих або образливих результатів у відповідь на підказки. Це – проблема чат-ботів конкурентів, таких як ChatGPT від OpenAI.

Стартап заявив, що Claude 2 краще за існуючу модель генерує те, що Anthropic називає «нешкідливими відповідями» на «шкідливі підказки».

Компанія Anthropic із Сан-Франциско була заснована у 2021 році кількома колишніми співробітниками OpenAI. У травні компанія повідомила, що залучила $450 млн фінансування, в результаті чого загальна сума залучених коштів перевищила $1 млрд.