Європейський Союз ухвалив план, який дозволить техгігантам зі США продовжувати зберігати дані про європейських користувачів на американській території, пише Engadget.

В оголошеному 10 липня рішенні Європейська комісія схвалила Трансатлантичну рамкову угоду про конфіденційність даних. Згідно з її умовами, США створять суд, до якого європейці зможуть звернутися, якщо вважатимуть, що американська технологічна платформа порушила їхні права на конфіденційність даних.

Президент США Джо Байден оголосив про створення Суду з питань захисту даних в указі, який він підписав минулої осені. Суд може видавати накази про видалення даних користувачів та вживати інших заходів для виправлення ситуації. Рамкова угода також обмежує доступ американських спецслужб до даних європейських користувачів.

Трансатлантична угода про конфіденційність даних є останньою главою в історії, яка триває вже понад десять років. Цього року ЄС оштрафував компанію Meta на рекордну суму в 1,2 млрд євро після того, як з’ясував, що практика переміщення даних користувачів із ЄС на сервери США порушує закони блоку про захист цифрової приватності.

ЄС також зобов’язав Meta видалити дані, які вона вже зберігала на своїх американських серверах, якщо компанія не матиме законного способу зберегти цю інформацію до осені.

Як зазначає The Wall Street Journal, досягнута рамкова угода має дозволити Meta уникнути необхідності видаляти будь-які дані, але компанія може в кінцевому підсумку все одно заплатити штраф.