Регуляторні органи ЄС наклали на компанію Meta рекордний штраф у розмірі $1,3 млрд (1,2 мільярда євро) і зобов’язали її припинити передачу даних громадян ЄС з Facebook до США. Про це пише The Verge.

На думку судів ЄС, така передача даних наражає громадян ЄС на небезпеку порушення їхнього приватного життя. Рішення було винесено Ірландською комісією із захисту даних (DPC). Вона заявила, що чинна правова база для передачі даних до США не враховує ризики для фундаментальних прав і свобод користувачів Facebook із ЄС і порушує загальний регламент із захисту даних (GDPR).

Штраф перевищує попередній рекорд ЄС у розмірі 746 млн євро, стягнутий з компанії Amazon у 2021 році за аналогічні порушення конфіденційності.

Передача даних до США є важливою для масштабної рекламної кампанії Meta, яка покладається на обробку численних потоків персональних даних своїх користувачів. Торік Meta заявила, що буде змушена розглянути можливість закриття Facebook та Instagram в ЄС, якщо не зможе надсилати дані назад до США. Це попередження політики ЄС сприйняли як очевидну загрозу.

Раніше ці передачі даних були захищені трансатлантичним пактом, відомим як Privacy Shield. Але у 2020 році угода була визнана недійсною після того, як вищий суд ЄС встановив, що вона не захищає дані від вилучення їх американськими програмами стеження. Це рішення було винесено у відповідь на позов австрійського адвоката Макса Шремса, чий судовий процес проти Facebook розпочався у 2013 році, коли Едвард Сноуден викрив американське стеження.

Хоча компанія Meta отримала наказ припинити передачу даних, є й інший бік медалі. По-перше, постанова стосується лише даних з Facebook. По-друге, існує п’ятимісячний пільговий період, протягом якого Meta повинна припинити передачу даних у майбутньому, і шестимісячний термін для припинення зберігання поточних даних у США. По-третє, ЄС і США ведуть переговори про нову угоду про передачу даних, яка може бути укладена вже влітку цього року або наприкінці жовтня.

У Meta накладений штраф назвали невиправданим і непотрібним. Тут кажуть, що компанія – лиш одна з тисяч, які використовують подібні правові рамки для передачі даних.

«Ми оскаржуємо ці рішення і негайно звернемося до судів, які можуть призупинити терміни виконання, враховуючи шкоду, яку ці накази можуть завдати, зокрема мільйонам людей, які користуються Facebook щодня», – написали президент Meta з глобальних питань Нік Клегг і головний юрисконсульт компанії Дженніфер Ньюстед.

Водночас у галузі сумніваються, що рекордний штраф щось фундаментально змінить в політиці конфіденційності Meta.

До слова, раніше повідомлялося, що Meta бачить можливості, щоб надати мільярдам людей чат-ботів на основі штучного інтелекту. Про це заявив інвесторам генеральний директор технологічного гіганта Марк Цукерберг. При цьому він не уточнив, як саме Meta додасть генеративний ШІ у свої застосунки. Але очікує, що ці інструменти будуть цінними для всіх – від звичайних людей до творців і бізнесу.