Придбання компанією Amazon виробника роботів-пилососів iRobot за $1,7 млрд може зменшити конкуренцію та зміцнити позиції Amazon як постачальника послуг на онлайн-маркетплейсі. Про це попередили антимонопольні регулятори ЄС, пише Reuters.

З огляду на це Європейська комісія розпочала повномасштабне розслідування й до 15 листопада вирішить, чи дозволити або заблокувати угоду.

«Комісія стурбована тим, що угода дозволить Amazon обмежити конкуренцію на ринку роботів-пилососів і зміцнити свою позицію в якості постачальника онлайн-послуг», – заявив представник ЄС.

Зі свого боку, в Amazon зазначають, що зосереджені на тому, щоб вирішити будь-які можливі проблеми в цьому питанні.

«Ми продовжуємо працювати над процесом із Європейською комісією і зосереджені на вирішенні її питань і будь-яких виявлених проблем на цьому етапі», – сказав представник Amazon.

Про угоду було оголошено минулого серпня. Її реалізація додасть робот-пилосос Roomba компанії iRobot до портфоліо розумних пристроїв Amazon. Зараз у ньому є голосовий помічник Alexa, розумні термостати, охоронні пристрої та настінні розумні дисплеї.

Компанія iRobot випустила свій перший робот-пилосос Roomba у 2002 році. Раніше Amazon заявляв, що ринок пилососів є дуже конкурентним, із великою кількістю китайських гравців.

До слова, Антимонопольні органи в усьому світі посилили контроль за поглинанням менших конкурентів технологічними гігантами. Вони занепокоєні накопиченням величезних масивів даних кількома компаніями, а також тим, що великі гравці використовують своє домінування на нових ринках.