Amazon вирішив купити відомого виробника роботів-пилососів Roomba готівкою по $61 за одну акцію, згідно з угодою компанія iRobot оцінюється в $1,7 мільярда, повідомляє CNBC.

Завершення угоди посилить присутність Amazon у споживчій робототехніці. Минулого року компанія зробила сміливу ставку на цю галузь, коли представила домашнього робота Astro, пристрій за $1449,99, що оснащений цифровим помічником компанії Alexa та може стежити за споживачами в їхніх домівках. Компанія також пропонує низку розумних домашніх пристроїв, як-от дверні дзвінки Ring, виробника яких було куплено у 2018 році, а також термометри та мікрохвильові печі з голосовим управлінням.

«Протягом багатьох років команда iRobot довела свою здатність переосмислити спосіб прибирання за допомогою неймовірно практичних і винахідливих продуктів — від прибирання, коли та де забажають клієнти, уникаючи звичайних перешкод у домі, до автоматичного спорожнення контейнера для збору», — зазначив у заяві про покупку Дейв Лімп, начальник відділу апаратних пристроїв Amazon. «Клієнтам подобаються продукти iRobot, і я схвильований почати працювати з командою iRobot над винаходами, які роблять життя клієнтів простішим і приємнішим».

Це придбання є четвертою за величиною угодою Amazon після купівлі продуктової мережі Whole Foods за $13,7 мільярда у 2017 році, минулорічної покупки кіностудії MGM на $8,45 мільярда та придбання постачальника первинної медичної допомоги One Medical за $3,9 мільярда, про яке було оголошено минулого місяця.

Компанія iRobot, заснована в 1990 році робототехніками Массачусетського технологічного інституту, найбільш відома тим, що створила Roomba, роботизований пилосмок, випущений у 2002 році, який може самостійно прибирати підлогу споживачів. Виробник також представив роботизовані швабри та очищувачі басейнів. iRobot має програму підписки, яка пропонує автоматичне поповнення обладнання серед інших послуг.

Генеральний директор iRobot Колін Енгл продовжить керувати компанією після завершення угоди. Проте покупка відбудеться не негайно, вона ще потребує схвалення регуляторів та акціонерів iRobot.

Amazon купує iRobot у той час, коли виробник роботів постав перед труднощами. У п’ятницю компанія повідомила про результати другого кварталу, які показали зниження доходу на 30% у порівнянні з роком раніше, головним чином через «неочікувані скорочення замовлень, затримки та скасування» від роздрібних торговців у Північній Америці та Європі, на Близькому Сході та в Африці.