Все, що користувачі відправляють в Telegram, є надійно зашифрованим. Про це заявив представник компанії Ремі Вон, коментуючи для Mezha.Media інформацію, що завдяки отриманим технологіям Федеральна служба безпеки росії навчилася відстежувати листування в зашифрованих месенджерах, зокрема й Telegram.

Він пояснив, що хоча жоден популярний додаток для обміну повідомленнями не забезпечує повного захисту від спроб ідентифікації користувачів через DPI (Deep Packet Inspection — технологія перевірки та фільтрації пакетів даних за змістом), Telegram розробив кілька технологій для кращого захисту своїх користувачів від цієї загрози.

Йдеться про маскування трафіку, можливість для користувачів планувати повідомлення й спрямовувати свій трафік через вбудовані проксі-сервери, а також додаткові опції конфіденційності, такі як відключення однорангових голосових дзвінків і вимкнення міток часу «останній раз бачений». За інформацією Telegram, ці заходи, на додаток до використання VPN, значно знижують ризики, пов’язані з DPI.

«Хоча Telegram краще за будь-який інший масовий інструмент протистоїть таким методам DPI, ми радимо активістам, які живуть в авторитарних режимах, використовувати інструменти, розроблені Telegram і провайдерами VPN, щоб мінімізувати ризики», – додав представник Telegram.

Раніше повідомлялося, що ФСБ навчилася відстежувати, але не читати листування в Telegram, WhatsApp і Signal. До стеження за людьми причетні російські технологічні фірми, які належать Citadel Group. Цей бізнес свого часу частково контролював російський олігарх Алішер Усманов. До переліку фірм увійшли: «МФІ Софт», «Вас-Експерти» та «Протей».