Завдяки отриманим технологіям Федеральна служба безпеки росії навчилася відстежувати листування в зашифрованих месенджерах Telegram, WhatsApp і Signal. Про це пише Бабель з посиланням на The New York Times.

Також ФСБ може відслідковувати розташування телефонів, ідентифікувати анонімних користувачів й зламувати облікові записи.

До стеження за людьми причетні російські технологічні фірми, які належать Citadel Group. Цей бізнес свого часу частково контролював російський олігарх Алішер Усманов. До переліку фірм увійшли: «МФІ Софт», «Вас-Експерти» та «Протей».

Доступу до переписок в чатах ці програми не мають. Але одна з них може визначити, коли люди зідзвонюються та надсилають файли. Також програмне забезпечення дає змогу визначити, чи використовує людина кілька телефонів, скласти карту звʼязків та зʼясувати, які телефони були в певних місцях у певний день. Інший продукт має змогу збирати паролі, які вводять на незашифрованих сайтах.

Система стеження від «МФІ-Софт» дає змогу відображати інформацію про абонентів звʼязку та їхній інтернет-трафік. «Протей» пропонує продукти, які зокрема забезпечують перетворення голосу в текст.

Інструмент під назвою NetBeholder відображає розташування двох телефонів впродовж дня. Це дозволяє визначити, чи перетиналися вони, що вказує на потенційну зустріч людей.

У розробників Signal, Telegram та WhatsApp мало засобів захисту від такого стеження. Річ у тім, що шифрування може маскувати певні повідомлення, але не може блокувати дані про обмін. Розробники Signal порадили використовувати функцію, яка надсилає трафік через інший сервер. Це дозволить приховати його джерело та місце призначення.

Раніше повідомлялося, що група раніше невідомих хакерів взяла на себе відповідальність за кібератаку на російського провайдера супутникового зв’язку «Дозор-Телепорт», послугами якого користуються енергетичні компанії та служби оборони та безпеки країни.