Компанії Alphabet, Amazon, Apple, ByteDance, Meta, Microsoft і Samsung повідомили Єврокомісію про те, що вони відповідають критеріям, встановленим ЄС при ухваленні «Закону про цифрові ринки» (Digital Markets Act, DMA), повідомляє Engadget.

Це дозволяє компаніям бути віднесеним до категорії «брамників» (gatekeepers). За даними Reuters, Booking.com розраховує до кінця року також досягти такого статусу та повідомити про це владу.

«Брамники» – це компанії з річним оборотом в Європі не менше 7,5 млрд євро ($8,16 млрд) за останні три фінансові роки або компанії зі справедливою ринковою вартістю не менше 75 млрд євро ($81,6 млрд) за останній фінансовий рік принаймні в трьох країнах-членах ЄС.

Вони також повинні обслуговувати понад 45 млн активних кінцевих користувачів щомісяця та понад 10 тис. активних бізнес-користувачів щороку в ЄС протягом останніх трьох років.

Такі критерії розробили, щоб включити найбільших гравців у цій галузі, оскільки, як випливає з назви закону, він має охопити великі онлайн-платформи, які діють як «брамники» на цифрових ринках.

Відповідно до закону, «брамникам» буде заборонено надавати перевагу власним послугам над послугами конкурентів і «замикати» користувачів у своїй екосистемі. Вони повинні дозволити третім сторонам взаємодіяти з їхніми власними сервісами.

Вони також повинні дозволити бізнес-користувачам просувати свої продукти/послуги та «укладати контракти зі своїми клієнтами за межами платформи брамників». У випадку Google та Apple це означає, що вони не можуть перешкоджати розробникам використовувати інші платіжні системи, окрім своїх власних. Компанії також не можуть заборонити користувачам видаляти попередньо встановлені додатки або завантажувати додатки із зовнішніх джерел.

«Брамники» повинні будуть дотримуватися всіх аспектів закону у 2024 році. Зараз європейські органи влади розглядають подані заявки та призначать «брамників» для конкретних сервісів платформи до 6 вересня.