Вчені вперше спостерігали, як ранній Всесвіт рухався в надзвичайно повільному темпі. За їхніми підрахунками, після Великого вибуху Всесвіт був у п’ять разів повільнішим. Таке дослідження опубліковано в журналі Nature Astronomy, повідомляє Psyh.org.

Відповідно до загальної теорії відносності Ейнштейна, люди мають спостерігати, що далекий та давній Всесвіт рухався набагато повільніше, ніж зараз. Але зазирнути так далеко в минуле виявилося недосяжним. Тепер вчені змогли розгадати цю таємницю, використовуючи у якості «годинника» квазари.

«Озираючись на час, коли Всесвіту було трохи більше мільярда років, ми бачимо, що час тече в п’ять разів повільніше, – заявив провідний автор дослідження, професор Джерант Льюїс зі Школи фізики та Сіднейського інституту астрономії при Сіднейському університеті. – Якби ви були там, у цьому дитячому Всесвіті, одна секунда здавалася б однією секундою — але з нашої позиції, через більш ніж 12 мільярдів років у майбутньому, цей ранній час здається дуже повільним».

Професор Льюїс і його колега, доктор Брендон Брюер з Оклендського університету, використовували дані спостережень майже 200 квазарів – гіперактивних надмасивних чорних дір у центрах ранніх галактик – для аналізу цього уповільнення часу.

Вчені працювали над вивченням деталей квазарів, які спостерігалися протягом двох десятиліть. Поєднавши спостереження, зроблені в різних спектрах – зеленому, червоному та інфрачервоному, вони змогли стандартизувати «мерехтіння» кожного квазара. Застосувавши Байєсівський статистичний аналіз даних, вони виявили, що розширення Всесвіту відбивається на «мерехтінні» кожного квазара.

«Завдяки цим унікальним даним ми змогли скласти графік цокання квазарних годинників, виявивши вплив розширення простору», – зауважив професор Льюїс.

Раніше кілька міжнародних груп учених незалежно одні від одних знайшли переконливі докази існування хвиль простору-часу. Це відкриття, схоже, підтверджує дивовижний наслідок загальної теорії відносності Альберта Ейнштейна, який до цього часу був надто малопомітним, щоб його можна було виявити.