Група раніше невідомих хакерів взяла на себе відповідальність за кібератаку на російського провайдера супутникового зв’язку «Дозор-Телепорт», послугами якого користуються енергетичні компанії та служби оборони і безпеки країни. Про це повідомляє The Record.

Те, що провайдер був відключений від мережі, підтвердив керівник відділу інтернет-аналізу компанії Kentik Даг Мадорі.

Хакери, що стоять за атакою, стверджують, що вони пов’язані з «Групою Вагнера». Офіційно цю інформацію не підтверджено, а галузеві експерти висловили щодо неї скептицизм.

Разом із тим, група хакерів стверджує, що пошкодила деякі супутникові термінали, а також здійснила витік і знищила конфіденційну інформацію, що зберігалася на серверах провайдера. Група розмістила 700 файлів, зокрема документи й зображення, на сайті витоку, а також деякі з них на своєму новоствореному каналі в Telegram.

Один з документів розкриває ймовірну угоду, яка надає російським спецслужбам доступ до інформації про абонентів компанії «Амтел Связь». «Амтел» є материнською компанією «Дозора».

В Українському кіберальянсі вважають, якщо заяви про пошкодження сервісів «Дозора» відповідають дійсності, процес відновлення основної мережі може тривати від кількох днів до кількох тижнів. Натомість перепрограмування користувацького обладнання та повне відновлення може зайняти кілька місяців.

Нагадаємо, що 15 червня на сайти Суспільного було здійснено хакерську атаку. З огляду на це, Суспільне зверталося до урядової команди реагування на компʼютерні надзвичайні події CERT-UA.