Компанія SpaceX 1 липня успішно запустила в космос ракету Falcon 9 з космічним апаратом Euclid Європейського космічного агентства (ESA). Старт відбувся з мису Канаверал у штаті Флорида, повідомляє Engadget.

Телескоп вивчатиме, як темна матерія та темна енергія формують Всесвіт. Апарат оснащений 600-мегапіксельною камерою, за допомогою якої астрономи зніматимуть нічне небо протягом наступних шести років. Також телескоп має спектрометр ближнього інфрачервоного діапазону і фотометр для вимірювання червоного зміщення галактик.

У поєднанні з даними наземних обсерваторій ця інформація допоможе вченим оцінити відстань між різними галактиками. Як зазначає The New York Times, одна з надій фізиків полягає в тому, що Euclid дозволить їм визначити, чи працює загальна теорія відносності Альберта Ейнштейна по-іншому в космічному масштабі. Існує реальна можливість, що космічний апарат може зробити революцію в людському розумінні фізики та навіть запропонувати погляд на кінцеву долю Всесвіту.

«Якщо ми хочемо зрозуміти всесвіт, в якому живемо, нам потрібно розкрити природу темної матерії і темної енергії та зрозуміти роль, яку вони відіграли у формуванні нашого космосу, – сказала директорка з науки ESA Керол Манделл. – Щоб відповісти на ці фундаментальні питання, Euclid надасть найдетальнішу карту позагалактичного неба».

Зараз телескоп знаходиться в космосі, він пролетить приблизно мільйон миль до другої точки Лагранжа в Сонячній системі. Це та сама область космосу, де космічний телескоп Джеймса Вебба працював протягом минулого року. На подорож туди Euclid знадобиться близько місяця, ще три місяці піде на тестування інструментів космічного апарату, перш ніж апарат зможе почати надсилати дані на Землю.

Раніше повідомлялося, що космічний телескоп James Webb виявив молекулу на основі вуглецю в газовій області туманності Оріона. Вона може бути «наріжним каменем міжзоряної органічної хімії».