Космічний телескоп James Webb виявив молекулу на основі вуглецю в газовій області туманності Оріона. Вона може бути «наріжним каменем міжзоряної органічної хімії». Про це пише Gizmodo із посиланням на Європейське космічне агентство.

Цю молекулу досі ніколи не виявляли в космосі. Її знайшли в системі під назвою d203-506, на відстані близько 1350 світлових років від Землі. Система оточена газом і пилом, а в її центрі знаходиться невелика червона карликова зірка – близько однієї десятої маси Сонця. Попередня версія дослідження команди, що описує відкриття, була опублікована в журналі Nature.

Молекула являє собою катіон метилу (CH3+). І хоча він не дуже ефективно реагує з воднем, він часто вступає в реакцію з іншими молекулами. Іон – це атом або молекула з чистим електричним зарядом; катіон – це позитивно заряджений іон (звідси + у назві CH3+). Завдяки своїм унікальним властивостям CH3+ теоретично є важливим будівельним елементом міжзоряної вуглецевої хімії.

«Це виявлення CH3+ не тільки засвідчує неймовірну чутливість телескопа James Webb, але й підтверджує постульовану центральну роль CH3+ у міжзоряній хімії», – зазначає спектроскопістка з Університету Париж-Сакле і співавторка дослідження Марі-Алін Мартін-Друмель.

Найбільше зображення області було зроблено за допомогою ближньої інфрачервоної камери James Webb, або NIRCam. Зображення меншої області було зроблено його інструментом середнього інфрачервоного діапазону, або MIRI. Сама система показана на комбінованому зображенні, зробленому обома інструментами.

Космічний телескоп James Webb виявив небачену досі молекулу вуглецю в далекій зоряній системі

Зображення системи зоряно-протопланетного диска, отримане James Webb, демонструє потужність телескопа. Він знімає в інфрачервоному і ближньому інфрачервоному діапазонах, що дозволяє телескопу проникати крізь газ і пил, які можуть затуляти багато космічних явищ від зору телескопів видимого світла, таких як Hubble Space Telescope.