OpenAI тягнуть до суду через використання даних людей для навчання технологій компанії

Каліфорнійська юридична фірма Clarkson подала колективний позов проти OpenAI, стверджуючи, що компанія масово порушила авторські права та недоторканність приватного життя людей, коли використовувала дані з інтернету для навчання своїх технологій. Про це пише The Washington Post.

Позов має на меті перевірити нову юридичну теорію, згідно з якою OpenAI порушила права мільйонів інтернет-користувачів, використавши їхні коментарі в соціальних мережах, записи в блогах, статті у Вікіпедії тощо.

За словами керуючого партнера фірми Райана Кларксона, Clarkson хоче представляти інтереси «реальних людей, чия інформація була викрадена та привласнена в комерційних цілях для створення цієї дуже потужної технології».

Позов було подано до федерального суду північного округу Каліфорнії. Фірма вже має групу позивачів і активно шукає нових. Clarkson сподівається домогтися від суду встановлення певних обмежень щодо того, як навчаються алгоритми штучного інтелекту та як люди отримують компенсацію за використання їхніх даних.

Раніше повідомлялося, що OpenAI лобіювала в Європейському Союзі пом’якшення регулювання в галузі штучного інтелекту. Йдеться про Закон ЄС про ШІ, який 14 червня був схвалений Європейським парламентом і тепер перейде до фінального етапу обговорення перед остаточним ухваленням у січні. OpenAI лобіювала значні елементи цього документа таким чином, щоб зменшити регулярне навантаження на компанію.