Чотири добровольці проведуть 378 днів у 3D-друкованій віртуальній симуляції Марса під наглядом NASA в рамках підготовки до реальної місії на Червону планету. Про це пише New York Post.

У цьому експерименті беруть участь науковий співробітник Келлі Гастон, інженер-будівельник Росс Броквелл, лікар невідкладної допомоги Натан Джонс і мікробіолог ВМС США Анка Селаріу. Їх замкнули на «віртуальній планеті» в Космічному центрі імені Джонсона в Х’юстоні (штат Техас) у рамках першого з трирічних симуляційних досліджень космічного агентства.

«Знання, які ми отримаємо тут, допоможуть нам відправити людей на Марс і безпечно повернути їх додому», – пояснила головна дослідниця місії в NASA Грейс Дуглас.

Для експерименту NASA надрукувала на 3D-принтері установку площею 1700 кв. футів, яка отримала назву «Аналог дослідження здоров’я і працездатності екіпажу» (Crew Health and Performance Exploration Analog, CHAPEA). Житлове приміщення має кухню, окремі каюти для екіпажу та дві ванні кімнати, а також медичні, робочі та рекреаційні зони.

Очікується, що екіпаж виконуватиме «місійні завдання», такі як збір геологічних зразків, фізичні вправи, особиста гігієна та медичне обслуговування, з мінімальним контактом зі своєю сім’єю та близькими.

NASA замкнула 4 добровольців на 3D-друкованому віртуальному «Марсі» на понад рік

Щоб з’ясувати суть життя на Марсі, екіпаж повинен працювати в умовах «екологічних стресів», включаючи обмеження ресурсів, періоди ізоляції та несправності обладнання. Єдине обмеження, яке не може імітувати середовище проживання, – це гравітація Марса, яка становить близько 38% від земної гравітації.

Раніше компанії Impulse Space та Relativity Space оголосили про плани запустити першу комерційну місію на Марс у 2026 році.