Компанії Impulse Space та Relativity Space оголосили про плани запустити першу комерційну місію на Марс у 2026 році. Про це пише SpaceNews.

Ідея запустити місію для них не нова. Про такі наміри компанії заявляли ще торік, але тоді місія готувалася до запуску наприкінці 2024 тож. Тепер ці плани відкладені на два роки, і причини затримки не оголошуються.

В цьому проєкті Impulse Space відповідає за розробку посадочного апарату, а Relativity забезпечить запуск на своїй ракеті Terran R, що знаходиться в стадії розробки. Її перероблена версія дебютує саме у 2026 році.

Хоча запуск першої місії на Марс відкладено на два роки, компанії мають амбіційні плани. Вони зацікавлені здійснити серію таких комерційних посадкових місій. Це дозволить проводити нові й дешевші наукові дослідження, зокрема запускати корисні вантажі.

«Роблячи транспорт на Марс більш доступним, ви відкриваєте цикл ітерацій, який може призвести до досягнень, які раніше просто неможливо було уявити», – сказав старший віце-президент із операцій, пов’язаних із отриманням прибутку в Relativity, Джош Брост.

Нагадаємо, що раніше у зразках каміння з Марсу виявили ознаки того, що колись на планеті могло існувати життя, подібне до земного. Порода, зібрана марсоходом Curiosity містить велику кількість органічного вуглецю, яка відповідає кількості у зразках з Землі чи навіть перевищує її. Curiosity зібрав зразки, пробуривши гірську породу у кратері Гейла. Зразки отримали з порід віком 3,5 мільярди років.