Компанія Google спростувала «вкрай неточні твердження» про те, що вона могла порушити власні правила і ввести в оману рекламодавців щодо перегляду реклами на сторонніх вебсайтах. Про це повідомляє Engadget.

Через мережу Google Video Partner (GVP) і TrueView (рекламний продукт, який також використовується на YouTube) компанія займається розміщенням відеореклами на зовнішніх вебсайтах і в додатках. За даними The Wall Street Journal, Google повідомляє брендам, що їхня реклама буде розміщена на «високоякісних» сайтах, з’являтиметься перед основним контентом відео і буде супроводжуватися звуковим супроводом. Також йдеться про те, що рекламодавці не платитимуть, якщо користувачі пропускатимуть рекламу.

Однак у звіті сторонньої аналітичної компанії йдеться про те, що Google не дотримується цих стандартів приблизно у 80% випадків. Adalytics зазначає, що реклама часто з’являється на низькоякісних вебсайтах, наприклад, з дезінформацією або піратським контентом, і що вона може розташовуватися в невеликих відеоплеєрах збоку або внизу екрана, якомога далі від основного контенту.

У деяких випадках кнопка «пропустити», яка зазвичай з’являється через п’ять секунд, була прихована, що змушувало глядачів дивитися рекламу повністю. За словами Adalytics, це «пряме порушення стандартів якості Google для реклами TrueView», і це могло сприяти штучному завищенню рекламних показників, що призводило до того, що рекламодавці платили більше.

Adalytics проаналізував рекламні кампанії понад 1100 брендів за період із 2020 по цей рік. Серед клієнтів, які могли придбати таку рекламу, – уряд США, Європейський парламент, Disney+, HP, Samsung, Sephora, TikTok, Microsoft і General Motors. Так сталося, що деякі інші підрозділи Google (Google Career Certificates та Google Workspace Domains) також потрапили до цього списку.

Натомість керівник відділу глобальних відеорішень Google Марвін Рено стверджує, що Adalytics «використовував ненадійну вибірку та проксі-методологію». За його словами, переважна більшість відеорекламних кампаній проводяться на YouTube, а бренди мають можливість у будь-який момент відмовитися від показу своєї реклами в додатках і на вебсайтах, пов’язаних з GVP.

Нагадаємо, що недавно Єврокомісія подала офіційну антимонопольну скаргу проти Google та її рекламного бізнесу. У попередньому висновку регулятор стверджує, що технологічний гігант зловживає своїм домінуючим становищем на ринку цифрової реклами.