Єврокомісія подала офіційну антимонопольну скаргу проти Google та її рекламного бізнесу. У попередньому висновку регулятор стверджує, що компанія зловживає своїм домінуючим становищем на ринку цифрової реклами. Про це повідомляє The Verge.

У документі сказано, що змусити Google продати частину свого бізнесу може бути єдиним засобом захисту, якщо компанія буде визнана винною у висунутих звинуваченнях.

«Наше попереднє занепокоєння полягає в тому, що Google, можливо, використовував своє становище на ринку для надання переваги власним посередницьким послугам», – сказано в заяві виконавчої віцепрезидентки Комісії Маргрете Вестагер, відповідальної за політику конкуренції.

У своїх попередніх висновках Комісія зазначає, що технологічний гігант зловживав своїм домінуючим становищем щонайменше з 2014 року на користь власної рекламної платформи.

«Комісія занепокоєна тим, що ймовірні навмисні дії Google, спрямовані на надання (рекламній біржі Google – Ред.) AdX конкурентної переваги, могли призвести до витіснення конкуруючих рекламних бірж. Це посилило б центральну роль AdX у ланцюжку постачання рекламних технологій і здатність Google стягувати високу плату за свої послуги», – сказано в прес-релізі ЄК.

Тепер компанія матиме можливість надати письмову відповідь і вимагати проведення слухань, після чого Комісія вирішить, чи порушив Google антимонопольне законодавство в блоці. У разі визнання вини, антимонопольний регулятор ЄС може також оштрафувати Google на суму до 10% від світового обсягу продажів і запровадити різні зміни в його бізнесі.

В Google не згодні з позицією Єврокомісію та вважають цифрову рекламу висококонкурентним сектором.

«Наші рекламні інструменти допомагають веб-сайтам і додаткам фінансувати свій контент і дають можливість компаніям будь-якого розміру ефективно залучати нових клієнтів, – зауважив віце-президент Google з глобальної реклами Ден Тейлор. – Розслідування Комісії зосереджується на вузькому аспекті нашого рекламного бізнесу та не є новим. Ми не згодні з думкою ЄК і відреагуємо на неї відповідним чином».

Нагадаємо, що вперше ЄС розпочав розслідування рекламних технологій Google у 2021 році. Комісія вивчає, як компанія могла перешкоджати конкурентам у доступі до даних користувачів для онлайн-реклами, а також як вона могла закривати дані для власного використання.