Англійська мова може отримати в Україні особливий статус, принаймні після заяви прем’єр-міністр Дениса Шмигаля про таку можливість у червні, Міністерство культури почало розробляти відповідний законопроєкт. Про це заявив Ростислав Карандєєв, Перший заступник Міністра культури та інформаційної політики України.

«Розширення сфери застосування англійської мови в Україні сприятиме активізації процесів інтеграції українців у європейську спільноту. Кожен українець, який вивчатиме англійську мову, буде значно більше обізнаний про Європейське життя. Це також допоможе формуванню суб’єктності України у світових глобалізаційних процесах. Крім того, після нашої перемоги, впливатиме на зростання інвестиційної та туристичної привабливості України» – зазначив Карандєєв під час брифінгу.

Проєкт Закону поки що знаходиться в розробці, але автори планують передбачити в ньому:

  • Встановлення особливого статусу англійської мови в Україні як мови міжнародного спілкування;
  • Значне розширення сфери застосування англійської мови в Україні;
  • Англійська мова буде обов’язковою в окремих публічних сферах суспільного життя, де наявні міжнародні комунікації.

За словами Карандєєва, зараз Україна за світовим рейтингом знання англійської мови громадянами займає лише 40 позицію зі 112 країн світу. Новий статус англійської мови нібито має розв’язати цю проблему та підкреслити стратегічний курс України до членства в ЄС.

«У проєкті закону передбачається врегулювання використання англійської мови в окремих публічних сферах суспільного життя. У першу чергу, це стосується міжнародних комунікацій. Проєкт є певною декларацією, яка буде фіксувати позицію держави стосовно англійської мови та бачення, що додатково необхідно буде зробити в окремих планах та програмах» – зазначає чиновник.