Турецька компанія Baykar відчиталася про виготовлення ювілейного 500-ого ударного БПЛА Bayraktar TB2, добре відомого українцям. Про це сповістили соціальні акаунти виробника.

Перший політ Bayraktar TB2 здійснив у серпні 2014 р., перше випробування з використанням зброї відбулося у 2015 р. Перше бойове використання БПЛА сталося у 2018 р. в Іракському Курдистані. Після цього Bayraktar TB2 брали участь в операціях у Сирії, у Другій карабаській війні, з початку повномасштабного вторгнення ці БПЛА активно використовуються проти російських загарбників.

Компанія Baykar виготовила 500-ий ударний БПЛА Bayraktar TB2

Основний оператор Bayraktar TB2 – армія Туреччини, яка має на озброєнні понад 200 БПЛА цього типу. Україна була однією з перших іноземних країн, яка замовила TB2. Після початку повномасштабного вторгнення, коли Bayraktar TB2 показали свою здатність знищувати техніку «другої армії світу», Baykar отримала нові замовлення від Польщі, Нігеру, Нігерії, Об’єднаних Арабських Еміратів, Тунісу, Косово та інших країн. Серед можливих майбутніх операторів Bayraktar TB2 називають Японію, Румунію, Кувейт, Албанію та Ірак.

Компанія Baykar виготовила 500-ий ударний БПЛА Bayraktar TB2

Нагадаємо, компанія Baykar планує збирати свої БПЛА в Україні. За останньою інформацією, завод має запрацювати у 2025 р., а перші роботи на майданчику під забудову вже почалися.