Dropbox запускає на своїй платформі два різні, але пов’язані між собою сервіси зі штучним інтелектом, повідомляє The Verge.

Перший – інструмент для підбиття підсумків і запитів до документів. Це дуже зручна і корисна функція, яку з часом можна буде побачити в більшості інструментів цієї категорії.

Інша річ, яку запускає Dropbox, набагато амбітніша та цікавіша. Це універсальна пошукова система, яка може отримати доступ до файлів користувачів не тільки в Dropbox, але й в усьому інтернеті. Він називається Dash і з’явився завдяки придбанню Dropbox компанії Command E.

За словами гендиректора Dropbox Дрю Х’юстона, ідея Dash у тому, що матеріали користувачів більше не є лише файлами та папками. Тож Dropbox теж не може бути таким.

«Те, що раніше було 100 файлами або іконками на вашому робочому столі, – пояснює він, – тепер є 100 вкладками у вашому браузері, з вашими Google Docs, Airtable, Figma і всім іншим».

Додаток складається з двох частин. Існує десктопна програма, яку можна викликати з будь-якого місця за допомогою комбінації клавіш. Це діє як універсальний пошук всього на вашому пристрої та в усіх підключених додатках.

Існує також розширення для браузера, яке пропонує той самий пошук, але також перетворює сторінку нової вкладки на впорядкований список речей користувача.

Один розділ стартової сторінки Dash може містити документи, які можуть знадобитися користувачу для зустрічі або над якими він працював останнім часом. Тут можна створювати так звані «стеки» (Stack), а Dash пропонувати файли та посилання, які можна в нього додати.

«Пошук, який дійсно працює, концепція колекції посилань, файлів і будь-якого хмарного контенту, залучення машинного інтелекту в роботу – це більше схоже на Dropbox, що самоорганізується. Не кожен має бути власним бібліотекарем, який розкладає все по поличках», – додав Дрю Х’юстон.

Як відомо, зараз чимало компаній та людей використовують можливості штучного інтелекту. Приміром, знаменитості все частіше звертаються до ШІ, щоб створювати свої цифрові копії для використання в маркетингових кампаніях.

ШІ впливає й на інші сфери життя людей. Наприклад, на тлі зростаючого використання генеративного штучного інтелекту в музиці американська Академія звукозапису оновила правила 66 щорічної премії «Ґреммі».

Водночас технологічні компанії використовують цю провідну технологію. Але попереджають про можливу небезпеку через її застосування.