На тлі зростаючого використання генеративного штучного інтелекту в музиці американська Академія звукозапису оновила правила 66 щорічної премії «Ґреммі». Про це пише Ars Technica.

Щоб претендувати на нагороду, пісня повинна мати значуще людське авторство. Натомість музика, створена виключно за допомогою ШІ, не має права претендувати на «Ґреммі».

Водночас Академія не виключає потенційну роль ШІ в процесі створення музики. Роботи, які містять елементи матеріалу, створеного штучним інтелектом, приймаються, якщо вони відповідають двом ключовим критеріям:

  • Компоненти твору, створені людиною, повинні бути значущими та більш ніж «de minimis» (У буклеті «de minimis» визначається як «недостатньо значущі або важливі, або настільки незначні, що ними можна знехтувати»);
  • Ці компоненти, створені людиною, повинні мати відношення до категорії, в яку подається робота. Наприклад, якщо твір подається в категорії пісенної творчості, то в музиці та/або тексті має бути значна частка людського авторства. Аналогічно, для категорії «Виконання» елемент людського виконання повинен бути значним.

У правилах також зазначено, що якщо твір містить матеріал, створений за допомогою ШІ, то особи або команди, які запрограмували або керували ним для створення цього матеріалу, не можуть бути номіновані на премію на основі цього внеску.

Раніше повідомлялося, що легендарні The Beatles використали штучний інтелект для випуску своєї останньої пісні з голосом Джона Леннона. За словами учасника групи Пола Маккартні, він використав ШІ, щоб «витягти» голос Леннона зі старого демозапису для завершення роботи над піснею. Він сказав, що пісню випустять цього року.