Даунінг-стріт підтвердила, що в операції з пошуку зниклої туристичної субмарини «Титан» допоможуть підводний човен Королівського військово-морського флоту та обладнання від британської фірми. Про це пише BBC.

Пошуки субмарини тривають кілька днів відколи «Титан» зник після занурення до місця катастрофи «Титаніка». Досі пошуки не дали суттєвого результату. З усім тим, пошукові групи шукатимуть «перехресне підтвердження» за звуком удару. Під час операції рятувальники чули певні звуки, але поки це не допомогло виявити «Титан» та його пасажирів.

«Ми всі бачили повідомлення про виявлені звуки, – сказав морський геофізик доктор Роб Лартер. – Але той факт, що зона пошуку все ще залишається такою великою, вказує на те, що ніхто не зміг достеменно визначити, звідки йдуть ці звуки».

За його словами, шанси знайти щось на морському дні на глибині за допомогою дистанційно керованого апарату (ROV) залежать від того, наскільки точно можна визначити зону пошуку.

Щоб ідея спрацювала, кожен із плавучих сонобуїв повинен мати можливість давати пеленг. В залежності від кількості та розташування буїв щодо місця розташування джерела звуку, це може забезпечити те, що експерт із підводного пошуку і порятунку Френк Оуен описав як «перехресне фіксування» звуку.

«Це має бути можливо, – сказав він. – Але (якщо це «Титан» – Ред.) вони стукають по корпусу з вуглецевого волокна, а не по сталевому корпусу. Це все одно, що бити по колоді, а не в дзвін – звук буде менш гучним і більш приглушеним, тобто це не буде чіткий, ясний звук. Він може не поширюватися через воду так само близько».

Поки тривають пошуки, з’являються незвичні деталі довкола цієї історії. Приміром, The New York Times повідомило, що один із пасажирів «Титана» одружений із праправнучкою найбагатшого пасажира «Титаніка». Йдеться про Венді Раш, яка є родичкою магната Ізідора Страуса. Венді – дружина Стоктона Раша, який є пілотом туристичної субмарини. Також він – виконавчий директор фірми OceanGate, яка організувала занурення.

Нагадаємо, що «Титан» важить 23 000 фунтів (10 432 кг) і, згідно з інформацією на сайті, може занурюватися на глибину до 13 123 футів (майже 4 000 метрів). Занурення до уламків «Титаніка» відбувається в межах восьмиденної подорожі, квитки на яку коштують $250 тис.