Легендарні The Beatles використали штучний інтелект для випуску своєї останньої пісні з голосом Джона Леннона. Про це пише Gizmodo.

За словами учасника групи Пола Маккартні, він використав ШІ, щоб «витягти» голос Леннона зі старого демозапису для завершення роботи над піснею. Він сказав, що пісню випустять цього року.

При цьому Пол Маккартні не уточнив, про яку саме композицію йдеться. Очікується, що це буде «Now And Then», яку Леннон написав у 1978 році. Вона була однієї з багатьох на його касеті під назвою «Для Пола».

Така ідея в гурту з’явилася після роботи з режисером над документальним фільмом «2021 Get Back», який розповідає історію створення альбому Let It Be. Маккартні розказав, що команда Джексона навчила комп’ютери відокремлювати голоси учасників гурту від фонових шумів та їхніх власних інструментів, щоб отримати «чистий» звук.

Коли мова зайшла про Леннона, виконавець зазначив, що режисер зміг витягти голос Джона з касети. Це було ключовим моментом.

«У нас був голос Джона й піаніно, та він зміг розділити їх за допомогою штучного інтелекту. Вони кажуть машині: «Це голос. Це гітара. Викинь гітару». Тож коли ми почали записувати те, що стане останнім альбомом Beatles, у Джона був демо-запис, і ми змогли взяти голос Джона і очистити його за допомогою штучного інтелекту, – поділився Маккартні. – Потім ми можемо звести запис, як це зазвичай робиться. Так що це дає вам певну свободу дій».

Хоча виконавець і вражений штучним інтелектом, він все ще стурбований тим, як його можна використовувати.

Нагадаємо, що Джон Леннон був засновником та учасником гурту The Beatles. 8 грудня 1980 року його вбив Марк Чепнем, який незадовго до цього взяв у виконавця автограф.