Співробітники Служби безпеки запобігли передачі до рф оборонної інформації, яка циркулює в одній з обласних військово-цивільних адміністрацій України. Про це повідомляє пресслужба СБУ.

«Слідство встановило, що можливість витоку існувала через систему електронного документообігу. Так, київська ІТ-компанія, яка встановлювала програмне забезпечення в держустанові, надала право доступу до баз своїм колегам з тимчасово окупованої частини регіону. Цими «колегами» виявились представники терористичної організації «днр», які діяли під виглядом працівників донецької «філії» компанії», – сказано в повідомленні.

Завдяки отриманому онлайн-доступу фігуранти мали намір влаштувати регулярний «злив» інформації з ОВА.

Співробітники СБУ встановили, що найбільше ворога цікавили відомості про наслідки російських повітряних ударів по енергетичній інфраструктурі регіону.

«Також загарбники хотіли знати точні координати електропідстанцій, на яких проводились або ще тривають ремонтно-відновлювальні роботи після обстрілів. Це допомогло б ворогу спланувати та здійснити повторні повітряні атаки на них», – йдеться в повідомленні служби.

Під час обшуків в офісі ІТ-компанії та в помешканнях фігурантів у Києві виявлено комп’ютери та мобільні телефони із доказами підривної діяльності, печатки та документи, що вказують на ведення «спільного бізнесу» з донецькою «філією».

«На підставі зібраних доказів затримано одного з керівників столичного підрядника. Слідчі СБУ повідомили йому про підозру за ч. 1 ст. 258-3 Кримінального кодексу України (сприяння діяльності терористичної організації)», – повідомили в СБУ.

Також за цією статтею кваліфіковано злочинні дії п’ятьох його спільників з тимчасово окупованого Донецька. Зараз вирішується питання щодо їх притягнення до відповідальності. Зловмисникам загрожує до 15 років ув’язнення з конфіскацією майна.

Нагадаємо, що 16 травня під час масованої ракетної атаки росіян на Київ шестеро мешканців столиці здійснили фото- та відеозйомку роботи української ППО, після чого розмістили ці матеріали у соцмережах. Зрештою СБУ встановила їхні особи та відкрила кримінальне провадження.