16 травня під час масованої ракетної атаки росіян на Київ шестеро мешканців столиці здійснили фото- та відеозйомку роботи української ППО, після чого розмістили ці матеріали у соцмережах. Тепер Служба безпеки України повідомила, що встановила їхні особи та відкрила кримінальне провадження.

Фігурантам справи загрожує до 8 років позбавлення волі за ч. 2 ст. 114-2 Кримінального кодексу України (несанкціоноване поширення інформації про направлення, переміщення зброї, озброєння та бойових припасів в Україну, рух, переміщення або розміщення Збройних Сил України чи інших утворених відповідно до законів України військових формувань, вчинене в умовах воєнного стану).

В СБУ заявляють, що встановлені особи зафіксували результати ураження російських крилатих і балістичних ракет. Тим самим вони могли розкрити місцеположення та специфіку роботи української ППО. Майже одразу поширені матеріали «підхопили» численні Telegram – канали та російські пропагандистські пабліки. Серед них, як стверджують в СБУ, інтернет-ресурси, які підконтрольні спецслужбам країни-агресора.

Під час слідчих дій за місцями фактичного проживання фігурантів вилучено мобільні телефони та комп’ютерну техніку, які вони використовували для поширення відзнятого контенту.

Крім того, кіберфахівці СБУ заблокували роботу онлайн-камер, які в автоматичному режимі фіксували роботу української протиповітряної оборони. За даними слідства, виявлені відеокамери перебувають на балансі декількох столичних комерційних структур.

Доступ до відзнятих файлів був відкритим для широкого кола «користувачів», які виклали відео нічної атаки на Київ у загальному доступі на YouTube. Отриману таким чином інформацію росіяни могли використовувати для коригування повторних повітряних ударів по столиці України. За вказаними фактами слідчі СБУ також зареєстрували кримінальне провадження.