Іран продемонстрував квантовий комп’ютер для військових, який виявися дешевою платою з Amazon

Іранський контрадмірал Хабіболла Сайярі, заступник командувача армії Ісламської Республіки (і колишній командувач ВМС), разом з Університетом морських наук і технологій Імама Хомейні продемонстрував те, що сам він називає «першим продуктом алгоритму квантової обробки». Як виявилось, насправді це недорога готова плата від американської компанії Digilent, яку можна придбати на Amazon. Про це пише сайт TweakTown.

За заявою іранських посадовців, цей «компонент квантового комп’ютера» буде використовуватися військовими для «протидії навігаційним перешкодам під час виявлення надводних суден за допомогою квантових алгоритмів».

Не знадобилось багато часу, щоб користувачі інтернету з’ясували, що на фото звичайна готова плата FPGA SoC на базі ARM для розробників ZedBoard від американської компанії Digilent. На борту 512 МБ RAM, 256 МБ пам’яті та Dual-core ARM Cortex-A9. І ніяких компонентів квантового комп’ютера. Вартість плати на Amazon – $589, і можна лише уявити, скільки іранських грошей було засвоєно на «розробку» цього hi-tech продукту.

Нагадаємо, нещодавно Іран сповістив про створення гіперзвукової ракети Fattah, але західні спеціалісти дуже сумніваються у реальності заявлених характеристик зброї. А ось ізраїльська система ПРО RAFAEL Sky Sonic, яка буде збивати ці гіпотетичні іранські ракети, навпаки, повністю реальна.