Іранські військові презентували начебто гіперзвукову ракету власного виробництва – Fattah («Завойовник»). Про це пише The Guardian з посиланням на іранське новинне агентство IRNA.

Заявлено, що ракета має дальність ураження 1 400 км, може розганятися до швидкості у 15 Махів і невразлива для сучасних засобів ППО. Fattah може досягти території Ізраїлю за 400 секунд, стверджують іранські ЗМІ.

«Fattah може обійти найсучасніші системи протиракетної оборони США та сіоністського режиму, включаючи ізраїльський ʺЗалізний куполʺ», – передає державне телебачення Ірану.

Іран стверджує що створив гіперзвукову ракету Fattah

«Ця ракетна сила означає, що регіон буде в безпеці від злочинців та іноземної агресії», – заявив президент Ірану Ібрагім Райсі – «Тож її послання до людей регіону – це повідомлення про безпеку, а її послання до тих, хто думає напасти на Іран, полягає в тому, що Ісламська Республіка є могутньою країною, і її влада спрямована на підтримку народу Ірану та усіх пригноблених людей світу.»

Але західні експерти сумніваються, що характеристики ракети Fattah відповідають заявленим, бо у минулому Іран неодноразово перебільшував свої успіхи у ракетних технологіях і сумнівно, що у складному процесі створення гіперзвукової зброї Іран, який потерпає від західних санкцій, зміг би обігнати Китай та США.

Наразі умовно гіперзвукова зброя є лише у Росії. КНР та США лише збираються приймати такі ракети на озброєння. Тож сумнівно, що Іран випередив ці дві країни.

Нагадаємо, ППО ЗСУ довело, що хвалена російська «гіперзвукова» зброя прекрасно знищується західними засобами ППО. Навіть при масованому застосуванні.

Будемо сподіватися, що начебто гіперзвукова ракета Fattah приверне увагу Армії оборони Ізраїлю, яка завжди дуже «цікавиться» подібними розробками.