Компанія Google може отримати офіційну антимонопольну скаргу з боку Європейського Союзу. Про це пише Bloomberg із посиланням на людей, обізнаних із ситуацією.

Це може покласти шлях до великих штрафів та завдати удару по суті рекламних технологій, які приносять більшу частину доходів компанії. Зараз на рекламний бізнес Google припадає близько 80% річного доходу компанії. Торік продажі реклами склали приблизно $225 млрд.

Очікується, що відповідні звинувачення можуть оголосити вже найближчим часом. Вони будуть спрямовані на основну частину бізнес-моделі рекламних технологій гіганта.

За словами одного зі співробітників агентства, нова скарга є найбільш значущою за п’ятирічний мандат Єврокомісії. Вона означатиме чергову ескалацію довготривалої «саги», яка призвела до кількох штрафів із боку ЄС на суму понад 8 млрд євро.

Вперше ЄС розпочав розслідування рекламних технологій Google у 2021 році. Комісія вивчає, як компанія могла перешкоджати конкурентам у доступі до даних користувачів для онлайн-реклами, а також як вона могла закривати дані для власного використання.

Google оскаржує в судах штрафи, накладені ЄС. Йдеться, зокрема про штраф у розмірі 4,34 млрд євро за те, як компанія використовує мобільну операційну систему Android. Торік судді ЄС зменшили штраф до 4,125 млрд євро, але Google оскаржує це рішення у вищому суді блоку.