Вчені створили робота-трансформера, який може перевозити вантажі, взаємодіяти з людьми та змінювати форму й розмір. Це робить його перспективною розробкою для майбутніх космічних місій, пише Vice.

Йдеться про полігонального робота Mori3, який складається з трикутних модулів. Вони з’єднуються один з одним, утворюючи 3D-сітки, що можуть створювати різноманітні структури, пристосовані до конкретних завдань і середовищ.

Mori3 розробила команда під керівництвом робототехніків Крістофа Бельке та Джеймі Пайк з Федеральної політехнічної школи Лозанни (EPFL) у Швейцарії за фінансової підтримки Європейського космічного агентства (ЄКА).

Згідно із дослідженням, яке опублікували в журналі Nature Machine Intelligence, робот демонструє, як фізична полігональна сітка забезпечує нову основу для більш універсальних інтелектуальних машин.

«Фізичне з’єднання багатокутників відкриває нові можливості для майбутніх роботизованих систем і здатне трансформувати будь-що – від космічних місій, де використання декількох одноцільових систем неможливе, до інтерактивних та допоміжних персональних пристроїв», – пояснюють дослідники.

Хоча Mori3 не призначений виключно для космічних застосувань, його модульна природа та здатність до трансформації можуть запропонувати деякі ключові переваги для місій за межами Землі. Наприклад, одного дня Mori3 може підтримувати космічну інфраструктуру зв’язку або виконувати ремонтні роботи на зовнішніх ділянках космічних апаратів.

Зважаючи на велику вартість запуску вантажів та людей у космос, планувальники місій завжди шукають способи оптимізувати простір і вагу під час позаземних польотів. Цей виклик буде посилений спробами повернути астронавтів на поверхню Місяця або, зрештою, відправити людей до більш віддалених пунктів призначення, таких як Марс.

До слова, недавно компанії Impulse Space та Relativity Space оголосили про плани запустити першу комерційну місію на Марс у 2026 році. Ідея запустити місію для них не нова. Про такі наміри компанії заявляли ще торік, але тоді місія готувалася до запуску наприкінці 2024 року. Тепер ці плани відкладені на два роки, і причини затримки не оголошуються.