Компанія OpenAI на початку цього року застерігала технологічного гіганта Microsoft від поспішної інтеграції GPT-4 у пошуковик Bing без додаткового навчання. Про це пише Engadget із посиланням на The Wall Street Journal.

Попри це, Microsoft продовжила роботу, але попередження OpenAI виявилося пророчим. Перші користувачі помітили дещо ненормальну поведінку інструмента, зокрема суперечки та спроби переконати технічного оглядача New York Times залишити свій шлюб і втекти з Bing замість цього.

Водночас представники галузі звертають увагу на потенційні конфлікти, які можуть виникнути в цьому альянсі. В ньому Microsoft зберігає значний вплив, але не має повного контролю. Наприклад, компанії можуть попасти в скрутне становище, коли їхні відділи продажів роблять однакові пропозиції одним і тим же клієнтам.

Крім того, працівники Microsoft скаржилися на зменшення внутрішніх витрат на ШІ та відсутність прямого доступу до моделей OpenAI для своїх дослідників та інженерів.

Співробітники Microsoft також були здивовані тим, як швидко OpenAI запустив ChatGPT. Стартап відкрив свій чат-бот для громадськості минулого листопада. Microsoft запустила інтеграцію з Bing GPT лише в лютому.

При цьому важко стверджувати, що Microsoft не отримала величезну вигоду від партнерства. Bing отримав 15% приріст трафіку після додавання інтеграції GPT, а мобільний додаток Bing завантажили 750 тис. разів. Той факт, що Bing став популярним продуктом – саме по собі вже є досягненням.

Втім, деякі аналітики вважають, що з часом партнерство може стати потенційно проблематичним.

«Що ставить їх на шлях зіткнення, так це те, що обом сторонам потрібно заробляти гроші, – каже член правління та генеральний директор Інституту штучного інтелекту Аллена Орен Етціоні. – Конфлікт полягає в тому, що вони обидві намагатимуться заробляти гроші на схожих продуктах».

Замість того, щоб купити OpenAI повністю, Microsoft інвестувала в 49% частку в стартап зі створення штучного інтелекту. Така стратегія покликана допомогти уникнути антимонопольних перевірок. Ця угода дала Microsoft ранній доступ до технологій OpenAI ChatGPT і DALL-E 2 для покращення пошукової системи Bing. Також вона додає CoPilot на базі OpenAI до Office та інших програмних продуктів. Тим часом OpenAI отримує фінансові інвестиції та сервери Microsoft для хостингу.