Microsoft веде переговори про інвестування $10 мільярдів у компанію OpenAI, розробника надзвичайно популярного чат-бота на основі штучного інтелекту ChatGPT, повідомляє видання Semafor з посиланням на людей, які знайомі з процесом перемовин. За повідомленнями, фінансування, яке також нададуть інші венчурні компанії, оцінить OpenAI, у $29 мільярдів.

Вливання Microsoft стане частиною складної угоди, згідно з якою компанія отримає 75% прибутку OpenAI, доки не відшкодує свої інвестиції.

Після досягнення цього порогу повернеться структура, яка відображає право власності на OpenAI: Microsoft матиме 49% акцій, інші інвестори отримають ще 49%, а некомерційна материнська організація OpenAI отримає 2%. Існує також обмеження прибутку, яке різниться для кожної групи інвесторів — це незвично для венчурних угод, які, як сподіваються інвестори, можуть повернути їхні гроші у 20-30 разів більше. Умови та сума інвестицій можуть змінитися, і угода може розірватися.

$29 мільярдів — це велика вартість для OpenAI, компанії, яка ще не визначила свою бізнес-модель, а $10 мільярдів — це велика ціна для акціонерів Microsoft.

Але інвестиції Microsoft — це не велика азартна гра. За словами Сема Альтмана, генерального директора OpenAI, кожен раз, коли хтось долучається до його чат-бота, це коштує компанії кілька центів обчислювальної потужності. Але перевагою для Microsoft також є те, що ці кошти можуть піти на хмарний бізнес компанії, який намагається досягти паритету з конкурентом Amazon Web Services.

Якщо OpenAI з’ясує, як заробляти гроші на таких продуктах, як ChatGPT і інструмент для створення зображень Dall-E, Microsoft отримуватиме 75% прибутку, поки не окупить свої початкові інвестиції.

Крім фінансових ризиків і винагород для Microsoft, більшою нагородою є те, що вона працює разом з OpenAI у розробці технології в Microsoft Cloud, що миттєво ставить Microsoft в авангард того, що може стати найважливішою споживчою технологією протягом наступного десятиліття.