Не встиг вщухнути галас щодо Edge, коли з’ясувалося, що браузер передає Bing дані про сайти, на які заходять користувачі, як розпочався новий. Виявилося, що ще одна спірна функція Edge надсилає усі переглянуті вами зображення в Microsoft.

Відбувається це через вбудований інструмент покращення зображень, який, згідно з описом Microsoft, використовує “надроздільну здатність для покращення чіткості, різкості, освітлення та контрасту зображень в Інтернеті”.

Як саме це робиться, досі було невідомо — але останнє оновлення Microsoft Edge Canary проливає світло на механіку цього процесу. У ньому з’явилося попередження, що браузер не обробляє зображення на комп’ютері користувача, а відправляє посилання на них до Microsoft для обробки.

Edge може відправляти всі зображення, які ви переглядаєте онлайн, до Microsoft

Функція “Super resolution” була додана в Edge на початку цього року і все ще знаходиться в експериментальній стадії — Microsoft розповсюджує її поступово, тому у деяких користувачів вона вже є і працює місяцями, а у когось її досі немає. Перевірити її наявність дуже просто: в меню “Параметри — Конфіденційність, пошук і служби” в останньому розділі “Служби” має бути параметр “покращення зображення в Microsoft Edge”.

Edge може відправляти всі зображення, які ви переглядаєте онлайн, до Microsoft

Повідомляється також, що у майбутніх оновленнях Edge налаштування цієї функції стане гнучкішим: крім повного включення/виключення, Microsoft дозволятиме також обирати, на яких сайтах не повинно використовуватись “покращення зображення”.