Як з’ясував користувач Reddit, браузер Microsoft Edge надсилає практично всі URL-адреси, які відвідують його користувачі, на вебсайт Bing API.

Наразі немає офіційної інформації, для чого Edge це робить, але Рафаель Рівера – один з розробників системної утиліти EarTrumpet, до якого звернулася редакція The Verge з проханням допомогти розібратися в інциденті – повідомив, що це спричинене поганою реалізацією нової функції в браузері.

“У Microsoft Edge тепер є функція стеження за творцями контенту, яка ввімкнена за замовчуванням. Здається, метою було повідомляти Bing, коли ви перебуваєте на певних сторінках, наприклад, YouTube або Reddit. Але схоже, що вона працює неналежним чином і натомість надсилає до Bing майже кожен домен, який ви відвідуєте” — пояснив Рівера.

Microsoft почала тестувати цю функцію ще на початку минулого року — тоді вона була представлена у прев’ю білдах Edge у вигляді нової кнопки “Follow this creator”, яка з’являлася в адресному рядку браузера, коли користувач перебував на YouTube-сторінці. Протягом наступних місяців ця функція перейшла й до релізної версії Edge.

У Microsoft є головний фільтр на сайті Bing API з адресами, для яких ця функція заблокована (наприклад, Pornhub) — і схоже, що станом на зараз Edge надсилає на сайт bingapis.com усі адреси, які відвідують його користувачі і які відсутні у цьому фільтрі.

Директорка з комунікацій Microsoft Кейтлін Роулстон повідомила The Verge, що компанія “знає про цю проблему, проводить розслідування і вживатиме відповідних заходів для її вирішення”.

Тим часом єдиним способом змусити Edge перестати ділитися вашою історією відвіданих сторінок з сайтом Bing API залишається повне відключення функції стеження за творцями. Зробити це можна в налаштуваннях браузера: “Параметри — Конфіденційність, пошук і служби — Служби – Показувати пропозиції щодо авторів, на яких варто підписатися, у Microsoft Edge” (Settings – Privacy, Search and Services — Services – Show suggestions to follow creators in Microsoft Edge).

Microsoft Edge спіймали за передачею Bing даних про сайти, на які ви заходите