Google не вдалося переконати Суд загальної юрисдикції ЄС скасувати рішення Комісії накласти на компанію штраф у розмірі 4,3 мільярда євро через монопольне становище на платформі Android, повідомляє Engadget. Йдеться

Суд підтвердив рішення Комісії ще у 2018 році про те, що Google використовувала своє домінуюче становище на ринку, щоб накласти обмеження на виробників смартфонів і планшетів Android. Проте він зменшив штраф, вирішивши, що 4,125 мільярда євро є прийнятнішою сумою на основі власних висновків.

Раніше Комісія встановила, що Google діяв незаконно, зобов’язавши виробників пристроїв на Android попередньо встановлювати свої програми та пошукову систему. Таким чином компанія змогла «закріпити своє домінуюче становище в загальному пошуку в інтернеті», заявляє Комісія. Приблизно 80% смарт пристроїв у Європі станом на липень 2018 року працювали під управлінням ОС Android, і люди, як правило, задовольнялися параметрами, які їм надаються, за замовчуванням.

На думку FairSearch, групи організацій, що виступала проти пошукового домінування Google та яка є першим заявником у справі, це величезна сума, оскільки пошукова система Google монетизується шляхом платної реклами. Технологічний гігант заробляє більшу частину своїх грошей на онлайн-рекламі — виходячи з інформації від Statista, дохід Google від реклами у 2021 році склав $209,49 мільярда. У FairSearch також заявили, що, зобов’язуючи виробників Android встановлювати свої додатки та пошукову систему, Google позбавляє конкурентів шансу на чесну конкуренцію.

Окрім накладення обмежень на виробників Android, офіційні особи ЄС також виявили, що Google «здійснював платежі певним великим виробникам і операторам мобільних мереж», нібито намагаючись заручитися гарантією, що вони встановлюють пошук лише Google на пристроях, які вони продають. Суд загальної юрисдикції ЄС також погодився з Комісією щодо угод про запобігання фрагментації, які повинні підписати виробники Android. Вони мають «запобігти розробці та присутності на ринку пристроїв, що працюють під керуванням несумісних форків Android», — написав суд у своєму рішенні. 

У своїй заяві Google натомість висловив своє розчарування рішенням суду та наполягав на тому, що Android створив більше можливостей для споживачів:

«Ми розчаровані тим, що суд не скасував рішення повністю. Android створив більше можливостей для всіх, а не менше, і підтримує тисячі успішних компаній у Європі та в усьому світі».

Суд загальної юрисдикції ЄС є другим найвищим судом ЄС. Google може далі домагатися скасування рішення, і справа може бути передана до Європейського суду.