Минув майже рік відтоді як ігрова студія Bethesda показала свій новий проєкт Starfield, який ігрові журналісти вже встигли жартома охрестити як No Man’s Skyrim. Напередодні запланованого на 6 вересня запуску гри, 45-хвилинна презентація Starfield Direct від Bethesda запропонувала нові деталі нової рольової гри галактичного масштабу з можливістю дослідження понад 1000 планет та простору між ними, повідомляє ArsTechnica.

Презентація Starfield розпочалася з того, що директор гри Тодд Говард розповів про перший абсолютно новий всесвіт Bethesda за останні 25 років. Говард сказав, що студія хоче зберегти свій фірмовий знак – “відчуття того, що ти можеш бути тим, ким хочеш, і досліджувати новий світ”, але перенести його в космос.

Артдиректор Іштван Пелі розповів про естетику Starfield в стилі “NASA-панк”, яка, за його словами, мала на меті викликати “романтику золотого віку ранніх космічних польотів”. Це означає своєрідний ретро-аналоговий дотик до кораблів, де все виглядає використаним, зношеним і “обжитим”.

Основний сюжет гри — принаймні на початку — зосереджений на “Сузір’ї” (Constellation), легендарній групі, яку називають “останніми справжніми дослідниками в галактиці”. Вони включають низку архетипічних персонажів — від космічного ковбоя до теолога та бізнесмена, який все фінансує.

Окремі члени “Сузір’я” можуть служити членами екіпажу на кораблі гравці, відкриваючи унікальні квест-лінії та надаючи свої здібності, які допоможуть виконати ці квести. Гравці також зможуть забрати нових членів екіпажу з космопортів або просто зустріти охочих до поповнення екіпажу під час дослідження населених світів. Bethesda обіцяє, що дружба, яку гравець зав’яже з членами екіпажу, може навіть “перерости в романтичні стосунки”.

За допомогою “Сузір’я” гравці будуть полювати на уламки таємничого артефакту, який, здається, натякає на існування раніше невідомої інопланетної цивілізації. Але ця основна сюжетна лінія буде усіяна звичними для Bethesda квестами, заснованими на персонажах, якими керують окремі NPC, на яких можна буде натрапити по всій галактиці.

Сама історія Starfield розгортається в галактиці, розділеній на три основні групи. Об’єднані Колонії вважають себе “справжніми дітьми Землі” і зосереджені в місті Нова Атлантида, яке Bethesda називає “найбільшим містом, яке ми коли-небудь створювали”. За межами колоній Freestar Collective представляє прикордоння, пропонуючи науково-фантастичний погляд на естетику Дикого Заходу. Там також будуть нічийні системи, повні ворожих фракцій, таких як Crimson Fleet, які борються за контроль над Колоніями.

Щодо рушія створення персонажів Starfield, то, за словами Bethesda, вони просканували обличчя представників різних вікових груп та етнічних груп, щоб створити систему, яку самі розробники використовували для створення кожного персонажа та NPC, яких ви побачите у грі. Вибравши одного з 40 попередньо створених персонажів, гравець зможе змінити все — від пірсингу до зубів і дефектів шкіри — просто за допомогою низки повзунків.

Окрім фізичних рис, гравці також зможуть обрати для своїх персонажів професію — від кібернетика до шеф-кухаря. Це може стати в пригоді в несподівані моменти під час місій; можливо, хтось попросить приготувати певну страву під час конкретного квесту. Гравці також зможуть вибрати одну з декількох додаткових “рис”, кожна з яких має свої плюси та мінуси — бути “героєм, якому поклоняються” означає, що фанати можуть дарувати вам подарунки, але вони також будуть дратувати вас безперервними похвалами та коментарями.

За виконання ігрових завдань гравці отримуватимуть певну кількість балів, які можна застосувати до широкого дерева навичок, що дозволяє налаштувати свій ігровий досвід. Конкретні білди, про які йшлося під час презентації, містять використання буст-паку, щоб літати над ворогами та скидати на них вибухові міни; прокачування “нейроударів”, щоб пробиватися крізь противників при близькому бої; розвиток навичок скритності, щоб проходити місії в стелс-режимі; або харизматичність, щоб викручуватися зі скрутного становища.

Хоча Bethesda заявила, що прагне до “балансу розваг та реалізму” у Starfield, значна частина презентації була присвячена саме “реалістичності” гри. Студія приділила цьому багато уваги. Наприклад, створив планети зі змінною гравітацією залежно від їхнього розміру та щільності, а також атмосфери, які точно заломлюють світло, що надходить від Сонця, коли вони обертаються по орбіті.

Це також означає істот, які виглядають природно в унікальному середовищі планети — їх можна сканувати в стилі No Man’s Sky, а в деяких випадках навіть збирати для отримання корисних ресурсів. А ще — бої в умовах невагомості, де снарядна зброя фактично відкидає вас назад під час пострілу.

Bethesda зазначає, що не кожна планета в грі буде заселена, тобто деякі з них будуть корисні в основному для видобутку ресурсів. Але на тих, що заселені, акцент на вільному дослідженні повинен забезпечити безліч можливостей натрапити на ворожі дії або поселенців, які потребують допомоги. Ідея, за словами Bethesda, полягає в тому, що навіть якщо двоє друзів відвідають одну і ту ж планету, у них “може бути різна історія”.

Між планетами гравець буде керувати кораблем і брати участь у боях, які менше схожі на прицілювання і стрілянину, а більше на “складний танець” у космосі, пообіцяли в Bethesda. Ця битва включатиме можливість перемикати енергетичну систему корабля між гравітаційним двигуном — що дозволить швидше стрибати до варп-швидкості — і зброєю та щитами, що дозволить бути готовими до незапланованих бойових дій.

Bethesda також підкреслила систему управління прицілюванням, яка дозволяє вибрати конкретні системи на ворожих кораблях, які гравець може знищити в першу чергу. Окрім того, буде можливість стикуватися з кораблями та брати на абордаж екіпаж зсередини, а потім додавати захоплений корабель до свого особистого флоту.

Кораблі можна сильно кастомізувати в космопортах, використовуючи систему швидкого з’єднання, яка чимось нагадує гру Kerbal Space Program. Невеликий корабель, який починається як маневровий, швидкісний винищувач, може бути доповнений додатковими модулями, які перетворять його, наприклад, на масивний вантажний корабель. І ці доповнення впливають не лише на дані корабля, але й на внутрішній простір, який екіпаж використовує для зберігання та проживання.

Загальне враження після ознайомлення з усім цим — Starfield набагато масштабніший проєкт, ніж будь-яка попередня рольова гра від Bethesda. Чи виявиться цей приголомшливий масштаб настільки ж захопливим і цікавим для дослідження, як обіцяє компанія, залишається відкритим питанням, відповідь на яке можна буде отримати вже цієї осені.