Дослідники розробили синтетичний серцевий клапан FibraValve, який з часом може бути використаний для дітей, які продовжують рости. Про це повідомляє Engadget.

Клапан створили в Інституті Вісса Гарвардського університету й Школі інженерії та прикладних наук Джона А. Полсона (SEAS). Імплантат можна виготовити за лічені хвилини за допомогою методу спін-волокна. Воно дозволяє формувати стулки серцевого клапана на мікроскопічному рівні — вони готові до заселення живими клітинами людини, розвиваючись разом із ними.

Дослідники створили серцевий клапан, який здатен рости разом із людським тілом

Метод використовує полімерний матеріал під назвою PLCL (комбінація полікапролактону і полімолочної кислоти), який може перебувати в організмі пацієнта близько шести місяців. Цього часту (теоретично) достатньо, щоб клітини пацієнта проникли в структуру та перейняли її на себе.

Поки цей метод був успішно протестований лише на вівцях. Але його довгострокова перспектива полягає в тому, що отримана органічна тканина буде розвиватися разом із дітьми в міру їхнього дорослішання.

«Наша мета полягає в тому, щоб рідні клітини пацієнта використовували пристрій як зразок для регенерації власної живої тканини клапана», – пояснив автор дослідження Кевін «Кіт» Паркер.

Під час випробування на вівці FibraValve почав функціонувати негайно, його стулки відкривалися і закривалися, пропускаючи кров із кожним ударом серця. Крім того, вчені спостерігали, як червоні та білі кров’яні тільця і білок фібрин накопичувалися на стулках клапана протягом першої години. Синтетичний клапан не показав жодних ознак пошкодження або інших проблем.

«Такий підхід до заміни серцевих клапанів може відкрити двері до індивідуальних медичних імплантатів, які регенерують і ростуть разом з пацієнтом, покращуючи життя дітей», – сказав співавтор дослідження Майкл Пітерс.

Дослідження все ще є попереднім, і команда планує провести довгострокові випробування для подальшої оцінки.

Нагадаємо, що недавно Національний інститут охорони здоров’я США оголосив про початок першої фази клінічних випробувань потенційної універсальної вакцини проти грипу. Її створили на основі мРНК, подібно до першого покоління вакцин проти Covid-19.