Національний інститут охорони здоров’я США оголосив про початок першої фази клінічних випробувань потенційної універсальної вакцини проти грипу. Про це пише Gizmodo.

Безпека та імунна відповідь експериментальної вакцини буде порівнюватися з типовою щорічною вакциною проти грипу. Нову вакцину розробили спеціалісти Центру досліджень вакцин Національного інституту алергії та інфекційних захворювань США (NIH). Її створили на основі мРНК, подібно до першого покоління вакцин проти Covid-19.

Зараз в Північній Кароліні тривають випробування NIH спільно з Університетом Дьюка. До них планують залучити до 50 здорових добровольців віком від 18 до 49 років, яких розділять на кілька груп. Серед трьох груп визначатимуть оптимальну дозу вакцини, яку зрештою отримає четверта група. П’ята група буде своєрідним «контролем» і отримає стандартну вакцину від сезонного грипу. Після вакцинації за добровольцями спостерігатимуть протягом року.

«Універсальна вакцина проти грипу стала б значним досягненням у сфері охорони здоров’я і могла б усунути необхідність як щорічної розробки сезонних вакцин проти грипу, так і необхідність для пацієнтів робити щеплення від грипу щороку», – сказав у своїй заяві в.о. директора NIAID Х’ю Очінклосс.

Він підкреслив, що деякі штами вірусу грипу мають значний пандемічний потенціал. Тож універсальна вакцина проти грипу може стати важливою лінією захисту від поширення майбутньої пандемії грипу.

Як відомо, сезонний грип – це серйозна загроза громадському здоров’ю. Наприклад, в Америці до появи Covid-19 він був найсмертоноснішим інфекційним захворюванням, яке тут щороку реєстрували.