Євросоюз розглядає можливість введення обов’язкової заборони на користування в мережах 5G послугами компаній, які можуть становити загрозу безпеці. Йдеться, зокрема про китайську Huawei Technologies Co Ltd. Про це пише Reuters із посиланням на Financial Times.

Цей крок називають відповіддю на зростаюче занепокоєння в Брюсселі, що деякі національні уряди зволікають з розв’язання цього питання.

Минулого тижня комісар ЄС із питань внутрішнього ринку Тьєррі Бретон поінформував міністрів телекомунікацій, що лише третина країн ЄС запровадила заборону Huawei у критично важливих сферах.

У 2020 році ЄС заявляв, що держави-члени можуть або обмежити, або виключити постачальників 5G із високим рівнем ризику, таких як Huawei, з основних частин своїх телекомунікаційних мереж. Тоді ж ЄС протистояв тиску з боку Вашингтона щодо повної заборони китайських телекомунікаційних компаній.

Оскільки рекомендацій для введення заборони у 2020 році було недостатньо, ЄС може запровадити обов’язкову заборону для компаній, які можуть становити загрозу безпеці, якщо такі країни-члени, як Німеччина, продовжуватимуть зволікати.

Навесні повідомлялося, що Німеччина розглядає можливість заборони певних компонентів китайських компаній Huawei та ZTE у своїй телекомунікаційній мережі. Це назвали потенційно важливим кроком для розв’язання проблем безпеки.

На початку цього року Адміністрація Байдена припинила видачу американським компаніям ліцензій на експорт більшості товарів китайській компанії Huawei.