Компанії Microsoft доведеться виплатити $20 млн, щоб врегулювати звинувачення Федеральної торгової комісії США (FTC) в порушенні закону про захист приватності дітей в інтернеті (COPPA). Про це повідомляє Engadget.

Компанію звинуватили у зборі інформації про неповнолітніх користувачів Xbox і зберіганні їхніх даних без згоди батьків. Щоб мати можливість грати в ігри на Xbox і користуватися такими сервісами, як Xbox Live, користувачі повинні зареєструвати обліковий запис і надати повне ім’я, адресу електронної пошти та місце народження.

До 2021 року користувачів також просили вказати номер телефону та погодитися з рекламною політикою технологічного гіганта. FTC виявила, що Microsoft просила користувачів віком до 13 років лише про те, щоб їхні батьки завершили створення облікового запису після того, як вони вже надали особисту інформацію. Судячи з усього, з 2015 по 2020 рік Microsoft збирала і зберігала дані неповнолітніх користувачів, навіть якщо їхні батьки не завершували процес реєстрації.

FTC також додала, що Microsoft поєднує тег гравця з унікальним постійним ідентифікатором, яким вона може ділитися зі сторонніми розробниками, навіть для облікових записів, що належать неповнолітнім користувачам.

Віцепрезидент Xbox Player Services Дейв Маккарті заявив, що Microsoft не навмисно зберігала облікові записи дітей, які не були заповнені їхніми батьками. За його словами, компанія виявила технічний збій, який спричинив збереження даних, але після усунення проблеми дані дітей видалили. Він запевнив, що ця інформація ніколи не використовувалася.

Microsoft також буде зобов’язана змінити процес створення облікових записів для неповнолітніх користувачів. Компанія вже оновила його так, щоб спочатку запитувати дату народження користувача і, за необхідності, запитувати згоду батьків, перш ніж вимагати введення інформації, що дозволяє ідентифікувати особу. Вона також попросить користувачів віком до 13 років, які створили обліковий запис до травня 2021 року, щоб їхні батьки повторно підтвердили обліковий запис протягом наступних місяців.

FTC вимагає від Microsoft створити систему, яка б видаляла всю особисту інформацію дітей протягом двох тижнів, якщо їхні батьки не завершать створення облікового запису. Також вона хоче, щоб компанія повідомляла видавців відеоігор, якщо особиста інформація належить дитині.

Раніше Microsoft Edge спіймали за передачею Bing даних про сайти, на які заходять користувачі. Це спричинено поганою реалізацією нової функції в браузері.