Застосунок Apollo, який дозволяє користувачам взаємодіяти з Reddit на iOS, може зіткнутися з мільйонними штрафами через нову платну модель API у Reddit. Про це повідомляє The Verge.

За словами розробника додатка Крістіана Селіга, Reddit може стягувати з Apollo близько $20 млн на рік, якщо він працюватиме в нинішніх масштабах.

Неоднозначна ситуація виникла після того, як у квітні Reddit оголосив про зміни у своїй політиці API. Вони передбачають обмеження на кількість запитів до API, зробленими сторонніми клієнтами, такими як Apollo.

Крістіан Селіг каже, що Reddit планує стягувати близько $12 тис. за 50 млн запитів. Це означає, що Apollo, який минулого місяця зробив 7 млрд запитів до API, буде змушений платити $1,7 млн на місяць, щоб продовжувати працювати в нинішньому темпі.

Розробник додає, що навіть якби він вирішив утримувати лише користувачів із платною підпискою на застосунок, він все одно не заробляв би достатньо грошей для отримання прибутку. Річ у тім, що підписка на Apollo Ultra коштує $1,49 на місяць або $12,99 на рік, а середньостатистичний користувач Apollo робить 344 запити на день, що коштувало б $2,50 на місяць.

«Я глибоко розчарований цією ціною, – додає Селіг. – Хоча Reddit був комунікабельним і ввічливим протягом усього цього процесу з півдюжиною телефонних дзвінків туди і назад, які, на мою думку, пройшли дуже добре, я не бачу, як це ціноутворення може бути засноване на реальності або хоча б віддалено розумним. Сподіваюся, зрозуміло, що я не маю таких грошей і навіть не знаю, як покласти їх на кредитну картку».

Поки невідомо, що чекає на популярний додаток у майбутньому. Розробник сподівається, що Reddit прислухається до відгуків спільноти, і сторони зможуть укласти угоду, яка всіх задовольнить.

Зі свого боку, директор Reddit зі зв’язків зі споживачами та продуктами Тім Ратшмідт зауважив, що витрати, які компанія розділила з Apollo, – це ціна за 1000 викликів API, а не щомісячний рахунок.

«Наша ціна базується на рівнях використання, які ми вважаємо максимально справедливими. Ми працювали й будемо продовжувати працювати зі сторонніми додатками, щоб допомогти їм підвищити ефективність, що може суттєво вплинути на загальну вартість», – сказав він.

Раніше Reddit оголосив, що почне стягувати плату за використання свого API. Ця зміна не є загальною політикою, і API залишиться безплатним для розробників, які створюють застосунки та ботів, що допомагають людям користуватися Reddit, а також для дослідників, які вивчають Reddit з академічною або некомерційною метою.