Команда дослідників із Каліфорнійського технологічного інституту оголосила, що їхній космічний прототип «зібрав» сонячне світло, перетворив його на електрику й передав її на мікрохвильові приймачі в Пасадені. Тож це перший випадок, коли сонячну енергію вдалося передати на Землю. Про це пише Engadget.

«Наскільки нам відомо, ніхто ще не демонстрував бездротову передачу енергії в космосі навіть за допомогою дорогих жорстких конструкцій. Ми ж робимо це за допомогою гнучких легких конструкцій та власних інтегральних схем. Це вперше», – сказав професор електротехніки та медичної інженерії та співдиректор проекту космічної сонячної енергетики Каліфорнійського технологічного інституту Алі Хаджимірі.

Експеримент Microwave Array for Power-transfer Low-orbit Experiment (MAPLE) є одним із трьох проєктів, що здійснюються на борту прототипу Space Solar Power Demonstrator (SSPD-1). В ньому задіяні дві решітки приймачів і легкі мікрохвильові передавачі зі спеціальними мікросхемами.

Конструкція передавачів була розроблена таким чином, щоб мінімізувати кількість палива, необхідного для їх відправки в космос. Конструкція також повинна бути досить гнучкою, щоб передавачі можна було скласти на ракеті.

Раніше повідомлялося, що Японія спробує передавати сонячну енергію з космосу до 2025 року. В межах роботи планується розгорнути серію невеликих апаратів на орбіті, які намагатимуться спрямувати зібрану сонячну енергію на наземні приймальні станції за сотні кілометрів.

Використання орбітальних сонячних панелей та мікрохвиль для передачі енергії на Землю вперше було запропоновано в 1968 році. Відтоді кілька країн, зокрема Китай та США, витратили час і гроші на реалізацію цієї ідеї.