Японія спробує передавати сонячну енергію з космосу до 2025 року. Про це пише Engadget.

Відповідний державно-приватний проєкт очолює професор Кіотського університету Наокі Сінохара, який працює над космічною сонячною енергією з 2009 року. В межах роботи планується розгорнути серію невеликих апаратів на орбіті, які намагатимуться спрямувати зібрану сонячну енергію на наземні приймальні станції за сотні кілометрів.

Однак, навіть якщо Японія успішно розгорне орбітальні сонячні батареї, ця технологія однаково поки буде ближчою до наукової фантастики, ніж до реальності. Це тому, що виробництво системи, здатної генерувати 1 гігават енергії, коштуватиме близько $7 млрд за наявних технологій.

Використання орбітальних сонячних панелей та мікрохвиль для передачі енергії на Землю вперше було запропоновано в 1968 році. Відтоді кілька країн, зокрема Китай та США, витратили час і гроші на реалізацію цієї ідеї.

Технологія приваблива тим, що орбітальні сонячні батареї є потенційно необмеженим джерелом відновлюваної енергії. У космосі сонячні панелі можуть збирати енергію незалежно від часу доби, а завдяки використанню мікрохвиль для передачі виробленої енергії хмари також не є проблемою.

Японія та космічне агентство країни JAXA десятиліттями намагалися зробити можливою передачу сонячної енергії з космосу. У 2015 році вчені JAXA успішно передали 1,8 кіловата енергії, достатньої для живлення електричного чайника, на відстань понад 50 м до бездротового приймача.