Батьки в ірландському містечку Грейстоунс об’єдналися та спільно сказали своїм дітям, що ті не можуть мати смартфонів до закінчення середньої школи. Про це пише The Guardian.

Батьківські асоціації восьми початкових шкіл міста прийняли кодекс відмови від смартфонів, щоб виступити єдиним фронтом в цій ініціативі.

«Якщо всі дотримуються цього кодексу, ви не відчуваєте себе особливим. Набагато легше сказати «ні», – пояснила Лора Борн, яка має дитину молодшого віку. – Чим довше ми зможемо зберегти їхню невинність, тим краще».

Школи та батьки виступили з такою ідеєю на тлі занепокоєння, що смартфони підживлюють тривогу та відкривають дітям доступ до матеріалів для дорослих. Це рідкісний приклад, коли ціле місто вживає спільних заходів для розв’язання такої проблеми. Добровільна угода полягає в тому, щоб не дозволяти дітям користуватися смартфонами, доки вони не підуть до середньої школи.

«Дитинство стає все коротшим і коротшим», – сказала директорка школи Святого Патрика Рейчел Харпер, яка очолила ініціативу.

За її словами, загальноміська політика зменшує ймовірність того, що дитина матиме однолітка зі смартфоном, а батьки можуть представити цей кодекс як шкільне правило.

Ініціатива викликала інтерес із боку батьківських асоціацій в Ірландії та за кордоном і спонукала міністра охорони здоров’я Ірландії Стівена Доннеллі рекомендувати її як загальнонаціональну політику.

«Ірландія може і повинна бути світовим лідером у забезпеченні того, щоб діти та молодь не ставали мішенню і не зазнавали шкоди від взаємодії з цифровим світом, – написав він в Irish Times. – Ми повинні полегшити батькам завдання обмежувати контент, до якого мають доступ їхні діти».

Раніше повідомлялося, що рекомендації YouTube можуть вести дітей до відео про шкільні стрілянини та іншого контенту, пов’язаного зі зброєю. Про це свідчать дані некомерційної наглядової групи Tech Transparency Project (TTP).