Рекомендації YouTube можуть вести дітей до відео про шкільні стрілянини та іншого контенту, пов’язаного зі зброєю. Про це свідчать дані некомерційної наглядової групи Tech Transparency Project (TTP), пише Engadget.

За її даними, алгоритм рекомендацій YouTube підштовхує хлопчиків, які цікавляться відеоіграми, до сцен шкільних стрілянин, інструкцій з використання та модифікації зброї та іншого контенту, що пов’язаний зі зброєю.

Автори звіту створили чотири нові акаунти на YouTube під іменами двох 9-річних і двох 14-річних хлопчиків. Усі акаунти «дивилися» плейлисти з контентом про популярні відеоігри, такі як Roblox, Lego Star Wars, Halo і Grand Theft Auto. Після цього дослідники відстежили рекомендації для цих акаунтів протягом 30-денного періоду в листопаді минулого року.

«Дослідження показало, що YouTube просував контент про стрілянину і зброю на всі геймерські акаунти, але в набагато більшому обсязі користувачам, які натискали на рекомендовані YouTube відео», – зауважили в TTP.

В групі підкреслили, що ці відео включали сцени зі стріляниною в школах та інші масові заходи зі стріляниною, графічні демонстрації того, якої шкоди може завдати зброя людському тілу, а також інструкції з переобладнання пістолета в повністю автоматичну зброю.

Також у звіті звернули увагу на те, що деякі з рекомендованих відеороликів порушують власну політику YouTube. Рекомендації включали відео з молодою дівчиною, яка стріляє з пістолета, а також навчальні посібники з перетворення пістолетів на «повністю автоматичну» зброю та інші модифікації. Деякі з цих роликів були також монетизовані за допомогою реклами.

Зі свого боку, представник YouTube вказав на додаток YouTube Kids і його вбудовані інструменти нагляду, які створюють безпечніший досвід для підлітків і дітей на платформі.

«Ми вітаємо дослідження наших рекомендацій, і ми вивчаємо нові способи залучення академічних дослідників для вивчення наших систем, – сказали в компанії. – Але, аналізуючи методологію цього звіту, нам важко зробити однозначні висновки. Наприклад, дослідження не надає контексту, скільки всього відео було рекомендовано тестовим акаунтам, а також не дає уявлення про те, як були створені тестові акаунти, зокрема, чи застосовувалися інструменти YouTube Supervised Experiences».

Раніше повідомлялося, що YouTube просить деяких користувачів вимкнути блокувальники реклами або оплатити преміумпідписку, інакше їм не дозволять переглядати відео. Нові підходи в роботі YouTube описав один із користувачів Reddit. За його словами, хостинг почав показувати спливаюче вікно, яке попереджає деяких користувачів про заборону блокування реклами.