Компанія Rocket Lab відкладає місію з дослідження атмосфери Венери. Про це пише Engadget.

Поки нова дата запуску зонда невідома. Але ще минулого літа зазначалося, що резервне вікно для запуску буде доступним у січні 2025 року. Rocket Lab оголосила про амбітну місію торік. Тоді запуск зонда для пошуку органічних молекул в атмосфері Венери планувався на травень 2023 року.

Незалежно від термінів місії, Rocket Lab планує використати ракету-носій Electron і космічний апарат Photon, щоб відправити зонд у хмарний шар Венери на висоті 30-37 миль, де температура подібна до земної.

Опинившись там, крихітний зонд діаметром 40 см шукатиме органічні молекули або інші докази того, що атмосфера Венери може підтримувати життя.

Про Венеру заговорили у 2020 році після того, як дослідники виявили на ній ознаки фосфіну – хімічної речовини, яка зазвичай виробляється живими організмами. Попри суперечливість цих знахідок, вони викликали новий інтерес до атмосфери Венери як можливого джерела життя, і місія Rocket Lab зосереджена саме на цьому.

Також для компанії це можливість продемонструвати свій космічний апарат Photon, призначений для виходу за межі навколоземної орбіти на Місяць і Марс.

Нагадаємо, що торік Rocket Lab успішно запустила Photon в рамках місії NASA CAPSTONE, призначеної для перевірки орбітальної стабільності космічної станції Lunar Gateway, яка поки лише планується. Апарат провів на орбіті майже шість місяців і пролетів на відстані 1 000 миль від північного полюса Місяця на майже прямолінійній гало-орбіті.