Перший політ космічного корабля Starliner з екіпажем на Міжнародну космічну станцію, який мав відбутися 21 липня, відкладається. Про це оголосили представники NASA та компанії Boeing, пише The New York Times.

Таке рішення було ухвалено після того, як інженери виявили дві нові проблеми з космічним кораблем Boeing: проблему з парашутами та потенційно легкозаймисту стрічку, яка покриває внутрішню електропроводку.

Тепер двом астронавтам NASA – Суні Вільямсу та Бутчу Вілмору – доведеться чекати на тестовий політ на борту капсули Starliner кілька місяців або й довше.

Нагадаємо, щоб дістатися до космічної станції та назад, NASA покладається на компанію Ілона Маска SpaceX. Вона доставила свою першу команду астронавтів на орбіту в травні 2020 року на борту капсули Crew Dragon. Відтоді SpaceX підняла на космічну станцію ще вісім екіпажів.

Але NASA також найняла Boeing для створення капсули, щоб одна з них могла слугувати резервною, якщо щось піде не так з іншою.

Капсула Starliner компанії Boeing вже двічі літала на орбіту без астронавтів на борту. Перший політ, у грудні 2019 року, мав передувати польоту з астронавтами на борту. Але низка програмних помилок у космосі поставила політ під загрозу.

Другий політ без екіпажу в травні 2022 року був більш успішним. Але спершу планувалося, що він відбудеться в серпні 2021 року. Перед цим польотом інженери виявили, що клапани в силовій установці Starliner заклинило, і апарат довелося відкликати зі стартового майданчика та відправити на ремонт.

Технічні проблеми стали тягарем для Boeing. Водночас компанія не планує відмовлятися від своєї заявки на будівництво Starliner.