Після того, як Twitter обмежив доступ третіх осіб до своїх даних, Reddit оголосив, що почне стягувати плату за використання свого API, повідомляє TechCrunch. Ця зміна не є загальною політикою, і API залишиться безплатним для розробників, які створюють застосунки та ботів, що допомагають людям користуватися Reddit, а також для дослідників, які вивчають Reddit з академічною або некомерційною метою.

Однак компаніям, які сканують Reddit у пошуках даних і не повертають жодної цінності користувачам, доведеться платити. Співзасновник і генеральний директор Reddit Стів Хаффман заявив, що для сервісу настав час посилити правила і що вони вважають це справедливим.

Цей крок пов’язаний з тим, що Reddit шукає шляхи монетизації свого величезного масиву користувацького контенту, який все частіше використовується для навчання відомих моделей машинного навчання, що генерують текст, таких як ChatGPT і GPT-4 від OpenAI. Станом на 2019 рік Reddit мав понад 430 мільйонів щомісячних активних користувачів у понад 1,2 мільйона спільнот за інтересами, з яких 138 000 є активними. Хаффман вважає, що дані Reddit є особливо цінними, оскільки вони постійно оновлюються і є домом для автентичних розмов.

Хоча деталі цін на API не були оголошені, Reddit готується до потенційного первинного публічного розміщення акцій десь наприкінці цього року, і інвестори будуть шукати зростання доходів або абсолютно нові потоки надходжень. Reddit, який у серпні 2021 року оцінювався приблизно в $10 млрд, два роки тому заробив на рекламі $350 млн, що значно менше, ніж доходи від реклами Meta і Twitter. У 2022 році Meta заробила $113 мільярдів, а Twitter – майже $7 мільярдів.

На додаток до зміни політики API, Reddit має намір впровадити більше ШІ в роботу сайту, наприклад, ідентифікувати використання тексту, згенерованого ШІ на Reddit, і додавати мітку, яка сповіщає користувачів про те, що коментар міг надійти від бота. Reddit також планує вдосконалити інструменти модерації та сторонніх ботів, які допомагають модераторам стежити за форумами.