Третина найпоширеніших планет навколо малих зірок по всій галактиці можуть перебувати в умовах, які дозволяють утримувати рідку воду та, ймовірно, підтримувати життя. Потенційно йдеться про сотні мільйонів планет. Це описано в дослідженні астрономів Університету Флориди, пише Psyh.org.

Свої висновки професорка астрономії Сара Баллард і докторантка Шейла Сагір опублікували в журналі «Proceedings of the National Academy of Sciences». Вони давно вивчають екзопланети – світи, які обертаються навколо інших зірок, окрім Сонця.

Під час дослідження астрономи виміряли показник ексцентриситету вибірки з понад 150 планет навколо карликових зірок M, які приблизно дорівнюють розміру Юпітера. Чим більш овальна форма орбіти, тим більш ексцентричною вона є.

Якщо планета обертається досить близько до своєї зірки, ексцентрична орбіта може піддавати її процесу, відомому як приливне нагрівання. Оскільки планета розтягується та деформується під дією гравітаційних сил, що змінюються на її неправильній орбіті, тертя нагріває її. В крайньому випадку, це може «спекти» планету, усунувши всі шанси для рідкої води.

Дані були отримані з телескопа «Кеплер», який фіксує інформацію про екзопланети, коли вони рухаються перед своїми зорями-господарями. Щоб виміряти орбіти планет, спеціалісти зосередилися на тому, скільки часу планетам знадобилося, щоб переміститися по поверхні зірок. Їхнє дослідження також спиралося на дані телескопа Gaia, який виміряв відстань до мільярдів зірок у галактиці.

«Відстань – це справді ключова частина інформації, якої нам не вистачало раніше, і яка дозволяє нам зробити цей аналіз зараз», – пояснила Шейла Сагір.

Експертки виявили, що зірки з кількома планетами, найімовірніше, мають кругові орбіти, які дозволяють їм утримувати рідку воду. Зірки з однією планетою з найбільшою ймовірністю могли спостерігати екстремальні припливи, які стерилізували б поверхню.

Оскільки третина планет у цій невеликій вибірці мають достатньо низькі орбіти, щоб потенційно містити рідку воду, це, ймовірно, означає, що Чумацький Шлях має сотні мільйонів перспективних об’єктів для зондування на наявність ознак життя за межами нашої Сонячної системи.

Раніше повідомлялося, що вчені виявили кам’янисту планету під назвою LP 791-18 d розміром із Землю з деякими екстремальними особливостями. Еліптична орбіта планети змушує її злегка деформуватися щоразу, як вона проходить близько до карликової зірки, створюючи тертя всередині планети. Це може спричинити вулканічну активність по всій її поверхні.