Вчені виявили кам’янисту планету під назвою LP 791-18 d розміром із Землю з деякими екстремальними особливостями. Вона знаходиться на відстані близько 90 світових років від нашої планети в сузір’ї Кратера. Про це пише Gizmodo із посиланням на дослідницьку роботу астрономів, яку опублікували в журналі Nature.

Знахідку побачили завдяки транзитному супутнику NASA для дослідження екзопланет і нині деактивованому космічному телескопу Спітцер. Їхні дані показали, що еліптична орбіта планети змушує її злегка деформуватися щоразу, як вона проходить близько до карликової зірки, створюючи тертя всередині планети. Це може спричинити вулканічну активність по всій її поверхні.

«LP 791-18 d є приливно-відливною планетою, що означає, що вона постійно повернута до своєї зірки однією й тією ж стороною, – пояснив професор астрономії з Монреальського університету та співавтор дослідження Бйорн Беннеке. – Денна сторона, ймовірно, була б занадто гарячою для існування рідкої води на поверхні. Але вулканічна активність, яка, як ми підозрюємо, відбувається по всій планеті, могла б підтримувати атмосферу, що дозволило б воді конденсуватися на нічному боці».

Попри сувору поверхню, дослідники вважають, що геологічна активність та потенційна атмосфера можуть сприяти створенню придатного для життя середовища.

В зоряній системі є ще дві планети, які мають назви LP 791-18 b і c. Перша з них приблизно на 20% більша за Землю, а друга – у 2,5 раза ширша та в сім разів більша за нашу планету за масою. Дослідники мають намір дослідити LP 791-18 c за допомогою космічного телескопа Вебба.

Раніше повідомлялося, що астрономи спостерігали найбільший з відомих досі вибухів у космосі. Це багаторічна подія, пов’язана з надмасивною чорною дірою, яка, за оцінками вчених, в мільярд разів масивніша за Сонце.